torsdag 30 augusti 2012

Gatsmart odling

Eftersom trädgårdssäsongen inte är helt över än kan jag tipsa om boken Gatsmart odling. Här finns det kreativa idéer och tips för dig som vill odla fast du bor i stan - eller som jag själv - har en minimal täppa. Gatsmart odling postades till L & J som bor i en stor stad med små möjligheter att odla några större mängder. Men med pallkragar och petflaskor kan man visst komma ganska långt, om man får tro författaren Ulrika Flodin Furås. 

titel GATSMART ODLING författare ULRIKA FLODIN FURÅS förlag NATUR & KULTUR (2012)

tisdag 28 augusti 2012

Vackert med vintage

Om du gillar att gå på loppisar eller rota på mormors vind är detta boken för dig! I Vackert med vintage finns det massor av tips på hur du skapar ett personligt och trivsamt hem med prylar som inte kostat en förmögenhet. Ett fönster bli ett vitrinskåp, en kaffepanna blir en vas och en sliten pall blir som ny med lite färg och ny sits. Inspirerande och med många tips som passar superbra i sommarstugan. Om jag bara hade en.

Författarna har också skrivit boken Homestaging. Hur du höjer värdet på din bostad.

titel VACKERT MED VINTAGE författare SANIA HEDENGREN & SUSANNA ZACKE foto CHARLIE DREVSTAM förlag SEMIC (2011)

måndag 27 augusti 2012

Bilderboksretro 50-tal


Rabén & Sjögren har haft den goda smaken att skapa en liten serie som heter Bilderboksretro. Den första boken behandlar 1950-talets barnböcker, och här dyker gamla bekanta som Mumintrollen, Plupp och Barna Hedenhös upp. Plats finns det också för betydelsefulla författare, till exempel Lennart Hellsing och Edith Unnerstad. Dessutom ett kapitel om FIB:s serie En liten gyllene bok  - och så Pippi förstås! Ett måste för barnboks- eller retrofantaster!

titel BILDERBOKSRETRO 50-TAL författare SUSANNA HELLSING & LISA BJÄRBO förlag RABÉN & SJÖGREN (2011)

söndag 26 augusti 2012

Himmelsdalen


Marie Hermanson kan konsten att skapa en otäck och krypande känsla hos läsaren, och hennes senaste roman Himmelsdalen är inget undantag. Tyvärr tappar Himmelsdalen lite i spänning efter ett tag, vilket drar ner betyget ett snäpp. 

Själva storyn är annars intressant - en dal i Schweiz fungerar som experimentverkstad med psykiskt sjuka personer som försökskaniner. Och är läkarna själva - är de helt friska i sin besatthet att finna bevis för sina egna teorier?


titel HIMMELSDALEN författare MARIE HERMANSON förlag ALBERT BONNIERS FÖRLAG (2011)


fredag 24 augusti 2012

Förlåtelsen

Hanne-Vibeke Holst är sedan många år tillbaka en av mina favoriter, och jag såg fram emot hennes nya bok Förlåtelsen. Och jag blev inte besviken! Det är ingen deckare, men ändå ruskigt spännande - i synnerhet berättelsen om hennes föräldrar gör att jag inte kan lägga boken ifrån mig. Gång på gång vänder historien och fortsätter i en helt annan riktning än vad man kan tänka sig, och det är genomtänkt in i minsta detalj.

titel FÖRLÅTELSEN författare HANNE-VIBEKE HOLST originaltitel UNDSKYLDNINGEN översättning MARGARETA JÄRNEBRAND förlag ALBERT BONNIER FÖRLAG (2012)

tisdag 7 augusti 2012

Arseniktornet


Åh, den här var bra! En riktigt härlig roman med intressanta personer och levande miljöbeskrivningar. Ramberättelsen i sig är enkel - gamla Malie dör och hennes barn Ib och Ruby är bara glada. Therese, som är Malies barnbarn, är däremot ledsen. Undan för undan träder bilderna fram av Malie och hennes make Mogens och ju längre in jag kommer i boken desto mer förstår jag de icke-sörjande barnen. Men ännu längre in i boken är det dags att se varför Malie är som hon är, och naturligtvis har även hon sina skäl att agera som hon gör i vissa situationer. Inte heller Mogens har kommit lindrigt undan i barndomen, och även hans historia har präglat honom djupt. 

Romanen utspelar sig i huvudsak i Danmark - på landet, i Köpenhamn och på den vindpinade Jyllandskusten. Personernas livshistorier är otroligt genomtänkta och inget har lämnats år slumpen. Det här kommer nog att vara en av mina favoriter för 2012. Läs och njut!

titel ARSENIKTORNET författare ANNE B RAGDE originaltitel ARSENIKKTÅRNET översättning MARGARETA JÄRNEBRAND förlag MÅNPOCKET (2011)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...