lördag 13 mars 2010

Boktjuven

"När döden berättar en historia måste du lyssna" står det på omslaget till Boktjuven av Markus Zusak. Och historien om boktjuven Liesel är så bra att man inte vill sluta lyssna - eller läsa. Det är egentligen en ungdomsbok, men både språket och berättelsen lämpar sig absolut även för vuxna läsare. Boktjuven är en av mina hyllvärmare som ska läsas före den 30 juni 2010.

Boktjuven utspelar sig i Tyskland under Andra världskriget och berättelsen tar sin början när nioåriga Liesel lämnas till ett par fosterföräldrar i en främmande stad. Liesel blir utan att kunna läsa en boktjuv som stjäl böcker när det finns möjlighet. Fosterpappan lär henne läsa och hon blir god vän med en av grannpojkarna. En dag står det en främmande man utanför lägenheten. Han heter Max och han behöver familjens hjälp. Max är jude, vilket gör situationen mycket komplicerad.

Döden är berättarrösten i historien om Liesel, om vänskap, om kärleken till det skrivna ordet och om krigets Tyskland. Språket är annorlunda och vackert och jag vill gärna läsa mer av Markus Zusak.

titel BOKTJUVEN författare MARKUS ZUSAK originaltitel THE BOOK THIEF översättning ANNA STRANDBERG förlag B WAHLSTRÖMS (2008)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...