lördag 19 mars 2011

Svenska serviser 1950-1975

För alla oss som gillar vardagsdesign av retrosnitt är Svenska serviser 1950-1975 en bok att läsa eller bläddra i om och om igen. Fakta om olika serviser - formgivare, tillverkare, produktionsår m.m. - och många färgbilder gör att den här boken fungerar som en bra uppslagsbok till loppisfyndet eller tallrikarna i farmors skåp. När jag bläddrar i boken känner jag själv att den servisen skulle jag vilja ha! Och den! Och den!

Man har begränsat sig till perioden 1950-1975, och det var väl då de allra roligaste, gladaste och mest nytänkade mönstren dök upp. Välkända serviser som Picknick, Berså och Blå eld presenteras såklart, men det finns också en mängd andra serviser med fin dekor som här får välförtjänt utrymme. Dessutom har man tagit med riktigt roliga barntallrikar, en del med motiv som inte hade producerats idag, men som är befriande fria från kommersialiserade barnboksfigurer.



titel SVENSKA SERVISER 1950-1975 författare MICHÉL CARLSSON redaktör SUSANNE AF KLERCKER fotograf URBAN ORZOLEK förlag ICA BOKFÖRLAG (2010)

2 kommentarer:

EvaB sa...

Den boken skulle jag gärna ha i hyllan!

Barbabok sa...

Ja, den är jättefin - rekommenderas varmt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...