måndag 12 september 2011

Igelkottens elegans

Igelkottens elegans är en av årets hyllvärmare, och nu är den utläst! En rar historia om en intellektuell portvakt, en överintellegent tolvårig flicka och en förmögen japansk herre. Alla tre bor i samma fastighet i de finare delarna av Paris och det är här i huset som hela boken utspelar sig.

Portvakten Renée försöker dölja sina intressen för konst, musik, film och litteratur, eftersom det inte anstår en portvakt att ha dylika intressen. Tolvåriga Paloma har problem med att stå ut med sin familj och har bestämt sig för att ta livet av sig på sin trettonårsdag. Kakuro Ozu är nyinflyttad i huset och han är den ende som verkar förstå både Renée och Paloma.

Boken har en ganska lång startsträcka och jag tycker att de filosofiska utsvävningarna blir för många och för långa. Att författaren Muriel Barbery är lärare i filosofi går inte att ta miste på. Efter halva boken känner jag dock att den börjar bli riktigt bra, och när det är cirka tjugo sidor kvar önskar jag att jag hade fler sidor kvar att läsa.

titel IGELKOTTENS ELEGANS författare MURIEL BARBERY originaltitel L'ELEGANCE DU HÉRISSON översättning MARIANNE ÖJERSKOG & HELÉN ENQVIST förlag SEKWA FÖRLAG (2010)

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...