onsdag 1 februari 2012

Happy, happy

Maria Sveland och Katarina Wennstam tyckte att det fanns för lite skrivet i positiva ordalag om skilsmässor och separationer, och tog därför saken i egna händer. Tillsammans med ett antal författarkollegor kom boken Happy, happy till, med personliga artiklar skrivna av bland andra Gudrun Schyman, Åsa Larsson och Mia Skäringer.

Idén med Happy, happy är att visa att en skilsmässa inte måste ses som ett misslyckande eller något negativt. En separation kan vara av godo för alla inblandade, även för eventuella barn som tvingas bli inblandade i de vuxnas relationer. Författarna sticker inte under stol med att en separation är jobbig och ledsam, men poängen är att det kan komma något gott ur den. Personer som inte funkar ihop ska heller inte tvingas leva tillsammans för att samhällsnormen säger det, eller skämmas för att de väljer att separera.

Jag tycker att boken är ett viktigt inlägg i debatten, och jag skulle också kunna ge den till någon som är mitt uppe i en separation för att visa att det finns ett liv - till och med ett lyckligt liv - efter ett kraschat förhållande. Jag saknar dock några manliga röster, och fler röster än Mian Lodalens från icke hetero-förhållanden.

titel HAPPY, HAPPY - EN BOK OM SKILSMÄSSA redaktörer MARIA SVELAND & KATARINA WENNSTAM förlag BOKFÖRLAGET ATLAS (2011)

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...