tisdag 26 januari 2010

Tjuvarnas stad

I Tjuvarnas stad berättar författaren David Benioff en spännande historia om två unga män som av en slump förs samman i ett krigshärjat Leningrad för att utföra ett specialuppdrag. Lev är sjutton år gammal, Kolja några år äldre. Kolja är desertör och Lev har plundrat en död soldat, och deras brott straffas vanligtvis med döden. Istället för att avrättas får de i uppdrag att på några dagar få tag på 12 ägg till överstens dotters bröllopstårta. Det är vinter och krig i Ryssland, och landets invånare lider brist på allt - livsmedel, ved och kläder. Och ägg.

Kolja och Lev är ett omaka par som i sin utsatta situation lär sig att tycka om varandra. Kolja är charmig och skryter om sitt kvinnotycke, Lev är en duktig schackspelare, men mer återhållsam och försiktig. Förutom att det är spännande att följa jakten på äggen, är det en fin berättelse om vänskap och en bra beskrivning av Rysslands situation under kriget. Väldigt läsvärd. Om mitt bokår 2010 håller sig på den här nivån är jag mer än nöjd!

titel TJUVARNAS STAD författare DAVID BENIOFF originaltitel CITY OF THIEVES översättning ULF GYLLENHAK förlag BOKFÖRLAGET FORUM (2009)


2 kommentarer:

Breathless sa...

Den här låter som någonting för mig!

Barbabok sa...

Jag tycket den var bra och spännande. Nu finns den dessutom i pocket!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...