lördag 30 januari 2010

Välkommen till Paradiset

Som många andra tycker jag om att resa - se nya landskap, besöka storstäder, prova mat, lyssna på språket. Visst har jag undrat hur en del av resmålen sett ut tidigare, innan de blev just resmål för miljoner semesterfirare, och visst har jag tänkt att vi turister genererar en massa arbetstillfällen för den inhemska befolkningen. Men efter att ha läst Jennie Dielemans reportagebok Välkommen till Paradiset går tankarna i nya banor.



Turismen, i synnerhet i fattigare länder med fin strand och många soltimmar, ger såklart arbete åt många människor - men hur mycket får de i lön? Hur förstörd blir naturen av alla nybyggen? Hur ser värdena ut i det kristallklara vattnet som gödslas lite extra av olagliga avlopp? Dessa är några av de frågor som tas upp i boken. Jennie Dielemans har tillsammans med fotografen Shahab Salehi besökt bl a Dominikanska Republiken, Thailand och Vietnam, och genom deras ögon ser turistparadisen helt annorlunda ut än i katalogerna.



Välkommen till Paradiset är en riktig tankeställare. Naturligtvis ska vi inte sluta resa, men vi ska göra det med större eftertanke och mer empati.



titel VÄLKOMMEN TILL PARADISET. REPORTAGE OM TURISTINDUSTRIN författare JENNIE DIELEMANS foto SHAHAB SALEHI förlag MÅNPOCKET (2009)

3 kommentarer:

Unknown sa...

Verkar vara en aktuell och tänkvärd bok.

Barbabok sa...

Ja, jag fick mycket att tänka på när jag läste den. Och så länge vi vill resa och se nya platser är den aktuell.

HållbarHäst sa...

Har också läst den nu, mycket tänkvärd, särskilt om man är intresserad av miljöfrågor, mänskliga rättigheter och dagens imperialism.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...