måndag 27 juni 2011

En pandatjej

En gullig pandaflicka med en blomma vid örat - bokmärke från New York till lilla E!

söndag 26 juni 2011

Fyra dagar i mars

Jens Christian Gröndahl är en av mina favoritförfattare och jag - liksom många andra - upptäckte honom när jag läste Lucca för en massa år sedan. Fyra dagar i mars handlar om en kvinna som tvingas till rannskan efter att hon fått veta att hennes tonårsson varit med och misshandlat en jämnårig kille med invandrarbakgrund. Hon jämför sig med sin egen mamma och mormor, funderar över om hon anammat samma drag som hon ogillar hos kvinnorna i sin familj.

Det tog jättelång tid för mig att läsa boken, och jag läste flera andra böcker emellan innan jag var klar. Den kändes lite seg och långsam, och var tyvärr inte alltid den mest lockande boken på sängbordet. Trots segheten gillade jag den, och jag ser fram emot nästa bok av Gröndahl.

titel FYRA DAGAR I MARS författare JENS CHRISTIAN GRÖNDAHL originaltitel FIRE DAGER I MARTS översättning THOMAS ANDERSSON förlag WAHLSTRÖM & WIDSTRAND (2010)

fredag 24 juni 2011

Drömmen förde dej vilse

Nu var det ett tag sedan jag läste Drömmen förde dej vilse, den elfte boken om Maria Wern. Det är en helt ok deckare, men jag tycker att Anna Jansson kan bättre än såhär. Till exempel var Främmande fågel ruskigt spännande, och till den nivån når inte Drömmen förde dej vilse.


För oss som följer Maria Werns privata intressen är boken såklart ett måste, så läs den i hammocken, på stranden eller flyget.


titel DRÖMMEN FÖRDE DEJ VILSE författare ANNA JANSSON förlag NORSTEDTS (2010)


onsdag 22 juni 2011

Sniff

Vår käre J som fyller år idag förtjänar att få dricka te, kaffe eller varm choklad ur en fin mugg med Sniff på. Grattis på födelsedagen!

lördag 18 juni 2011

Katja Aronssons oskuld

När jag skrev om Drottningen vänder blad kom jag att tänka på en annan fin och rolig kortroman, nämligen Katja Aronssons oskuld av Therése Mellby. Det är en liten roman bestående av 44 korta kapitel om Katja Aronsson som är 42 år och oskuld - och kanske även lesbisk, om man frågar hennes mamma. Therése Mellby skriver med så mycket humor att jag skrattade högt när jag läste boken, trots att det också är lite sorgligt att läsa om Katja Aronsson.

Tummen upp för Therése Mellby och grattis till det förlag som nappar på den här underbara lilla boken!


titel KATJA ARONSSONS OSKULD författare THERÉSE MELLBY förlag LUNDS UNIVERSITETS FÖRFATTARSKOLA (2008)

fredag 17 juni 2011

Drottningen vänder blad




Drottningen vänder blad är en riktigt fin och rolig liten roman. Den handlar om hur den engelska drottningen av en slump upptäcker bokbussen, lånar en bok och blir fast i litteraturens underbara värld. Så fast att hon börjar försumma sina plikter och irritera sin man och sin stab. Det här var en av mina semesterböcker, men eftersom den bara är 123 sidor lång tog den slut redan på flyget dit. Formatet är annars perfekt för en sådan här charmig historia.



Författaren Alan Bennett är enligt Ordfront en av Englands främsta dramatiker och har skrivit både dramer, filmmanus och böcker.



titel DROTTNINGEN VÄNDER BLAD författare ALAN BENNETT originaltitel THE UNCOMMON READER översättning SOFIA BODA förlag ORDFRONT (2010)

torsdag 16 juni 2011

Muminpappan

En Muminpappa till min pappa på födelsedagen. Grattis!


måndag 13 juni 2011

Den enögda kaninen

Om man är lättskrämd och ensam hemma i sommarstugan ska man inte läsa Den enögda kaninen. Däremot är det en bra och spännande bok för alla som gillar att läsa i strålande sol och med vågskvalp i öronen.

Det är en lagom otäck historia som utspelar sig under en sommar i de småländska skogarna. Några barndomsvänner har hittat ett övergivet hus i vilket de gömmer stöldgods som sedan ska säljas. Naturligtvis pågår det saker i kulisserna och de inblandade personerna döljer förhållanden och smutsiga affärer för varandra. Spännande och svår att lägga ifån sig!

titel DEN ENÖGDA KANINEN författare CHRISTOFFER CARLSSON förlag PIRATFÖRLAGET (2011)

söndag 12 juni 2011

Svampkungens son

Som i Marie Hermansons tidigare romaner kretsar Svampkungens son kring udda personligheter som gör den ganska vardagliga miljön till något extra. Tyvärr är inte Svampkungens son riktigt i samma klass som hennes tidigare böcker - den ger mer feelgood-känsla än vad den trogne Hermanson-läsaren är van vid. Klart läsvärd, men saknar lite av den märkligt stillsamma intensitet jag väntar mig av Marie Hermanson.



titel SVAMPKUNGENS SON författare MARIE HERMANSON förlag ALBERT BONNIERS FÖRLAG (2007)



lördag 11 juni 2011

De ensamma


Håkan Nesser är en av mina favoriter, och det har han varit ända sedan jag läste Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö för en hel massa år sedan. Böckerna i serien om Gunnar Barbarotti har varit av skiftande kvalitet - jag tyckte att En helt annan historia var riktigt, riktigt bra, medan Berättelse om herr Roos kändes som en "mellanbok".


De ensamma är del fyra i serien, och den handlar om några ungdomsvänner som inte längre umgås, men som blir brutalt påminda om sin tid tillsammans och otäcka minnen väcks till liv. Till viss del påminner den om En helt annan historia, men den når inte riktigt upp till samma nivå. Det är såklart ingen dålig bok, utan spännande och välskriven - en perfekt semesterbok!


titel DE ENSAMMA författare HÅKAN NESSER förlag ALBERT BONNIERS FÖRLAG (2010)

torsdag 9 juni 2011

Glada apor

Unge herr V är en riktig djurvän. Favoriterna är dinosaurer, men tyvärr fanns det inga bokmärken med urtidsdjur på, så han får nöja sig med ett par spralliga apor!

tisdag 7 juni 2011

Allt är bara bra, tack

Lea åker till Paris för att få lite andrum efter en stressig period på jobbet. Hon känner sig väldigt ensam tills hon träffar konstnären Michel på en nyårsfest. Den kärlek som känns så lätt och självklar i Paris, blir inte lika enkel när de flyttar till Sverige. Den charmige Michel förändras och Lea gör allt för att kunna svara "Allt är bara bra, tack" när familj och vänner undrar hur de har det. Moa Herngren har skrivit en roman om hur hisnande förälskelse och drömmar krossas och smutsas ner av missbruk och svartsjuka.

Allt är bara bra, tack är Moa Herngrens debutroman.

titel ALLT ÄR BARA BRA, TACK författare MOA HERNGREN förlag ALBERT BONNIERS FÖRLAG (2007)

söndag 5 juni 2011

Semesterläsning

Om några timmar bär det av på en efterlängtad semesterresa. Det kommer att bli en vecka med mycket tid för läsning, både under resan och på resmålet. Med i packningen finns Mrs Dalloway av Virginia Woolf, Drottningen vänder blad av Alan Bennett, Den enögda kaninen av Christoffer Carlsson och Miraklet på Speedy Motors av Alexander McCall Smith.

En deckare, en klassiker, en feelgood och en liten roman - bra blandning, eller hur? Dessutom har K med sig bland annat en Michael Connelly som jag kan låna om mina böcker tar slut.

På Barbabok har jag laddat upp med lite boktips som dyker upp fastän både datorn och jag är lediga.

fredag 3 juni 2011

Sagan om den lilla farbrorn

Sagan om den lilla farbrorn minns jag från när jag var liten. Då lästes den i SVT:s barnprogram (som inte hette Bolibompa, utan bara barnprogram). Det är fin berättelse om vänskap, men också om ensamhet. Och det är just balansen mellan den sorgliga ensamheten och vänskapens glädje som gör boken så bra och värd att läsa om och om igen. Det är en riktig klassiker som har lästs av flera generationer barn redan, och som jag hoppas kommer att hänga med i många år till.

Sagan om den lilla farbrorn är skriven av Barbro Lindgren och illustrerad av Eva Eriksson - samma duo som ligger bakom böckerna om Max, bland annat.

titel SAGAN OM DEN LILLA FARBRORN författare BARBRO LINDGREN illustrationer EVA ERIKSSON förlag KARNEVAL FÖRLAG (2010)

torsdag 2 juni 2011

Hemmabibliotek

Länge har jag haft planer på att inreda ett bokrum eller bibliotek hemma. Nu börjar rummet med K:s hjälp äntligen att ta form. Det är inrett med bland annat Ikeas Billyhyllor, en ärvd ryamatta och pinnfåtöljen Mademoiselle, formgiven 1956 av Ilmari Tapiovaara för Edsbyverken. Jag har också passat på att rensa lite i hyllorna, vilket var välbehövligt.

onsdag 1 juni 2011

Bokhyllerensning

Då och då rensar jag i mina bokhyllor och sorterar ut böcker som jag 1. inser att jag aldrig kommer att läsa om 2. inte tyckte var så bra eller 3. inser att jag inte kommer att läsa alls.

Just nu är det aktuellt att rensa av två anledningar: det är fullt i hyllorna (och jag får inte plats med fler hyllor för tillfället) och så läser jag om Köp inte den här boken samtidigt som jag tittar lite i Rensa i röran med feng shui och ett par andra böcker på samma tema. Effektiv kombination, kan jag berätta!

Om någon läsare är sugen på någon eller några av böckerna i högen på bilden kan ni skriva en kommentar, så löser vi det. Böckerna kommer inte att kastas - om ingen i vänkretsen vill ha dem skänks de till loppis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...