lördag 5 maj 2012

Innan floden tar oss

Helena Thorfinns skönlitterära debut, Innan floden tar oss, är en riktigt bra roman - spännande och initierad. Den handlar om Sofia och Janne som tillsammans med sina två barn flyttar till Dhaka i Bangladesh, Sofia för att arbeta och Janne som medföljare. Livet i Dhaka skiljer sig såklart från livet i Stockholm och klyftorna mellan de fina diplomatkvarteren och Dhakas slum är avgrundsdjupa. Parallellt med Sofia och Jannes liv följer vi tre bangladeshiska systrar - Mukta, Mina och Nazrin. Mukta är redan bortgift och de två yngre flickorna inser efter en brutal händelse att de till varje pris måste komma bort från hembyn för att slippa bli bortgifta med fyrtio år äldre män.

Helena Thorfinn har själv bott i Dhaka i flera år och det känns som att det som händer i boken likaväl kunde ha hänt på riktigt, både intrigerna vid ambassaden och historien kring de tre flickorna. Dessutom lär man sig att bistånd kanske inte alltid är så enkelt och att det finns en anledning till att linnen från H&M eller Lindex bara kostar 59 kr om de är "Made in Bangladesh". 

Innan floden tar oss är verkligen läsvärd och jag kommer att rekommendera den till alla lässugna vänner, särskilt till dem som gillade Flyga drake eller Tusen strålande solar.  Jag tror också att den har en chans att bli en av mina favoriter 2012.

titel INNAN FLODEN TAR OSS författare HELENA THORFINN förlag NORSTEDTS (2012)

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...