tisdag 29 september 2009

Bara vanligt vatten


I maj kom Kajsa Ingemarssons nya roman Bara vanligt vatten - en bok om en bok, en bok om en författare och en bok om bokbranschen. Och så lite kärlek. Kajsa Ingemarsson verkar ha roat sig kungligt med alla stereotyper - från överklassfamiljen till byggaren och kulturkoftan - när hon skrev boken.

Stella är en snorkig, bästsäljande författare som uppskattas av läsarna men inte av branschen. Hon är uppvuxen i läkarfamilj där fasaden är viktig, och är tillsammans med TV-chefen Fredrik, vars image är minst lika viktig som föräldrarnas. Våningen som Stella bor i är stor och dyr, men drabbas tråkigt nog av en vattenläcka precis när hon behöver arbetsro för att skriva den sista romanen i sin serie om Franciska Falke. Byggaren Johnny kommer in i Stellas liv, orsakar damm och oväsen och till råga på allt värmer han falukorv i hennes exklusiva kök.

Parallellt med historien om Stella får man läsa delar av hennes bok, "Himmel av sten", vilket är lite roligt. Stellas läsare undrar hur det går för Franciska och hennes vapendragare Elias, och vi som är Kajsas läsare undrar hur det ska sluta för Stella, Fredrik och Johnny. Bara vanligt vatten är en småtrevlig roman, ett lagom tidsfördriv under några kvällar, men tyvärr inte mer än så. Det enda som är riktigt kul är de stereotypa dragen hos karaktärerna, och lite kul är det att läsa om bokbranchen. Läs också Bokhoras recension.

titel BARA VANLIGT VATTEN författare KAJSA INGEMARSSON förlag NORSTEDTS (2009)

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...