tisdag 21 juli 2009

Good enough. Bli fri från din perfektionism

Jag upplever inte mig själv som en perfektionist, men jag tyckte ändå det skulle vara intressant att läsa Elizabeth Gummessons Good enough. Bli fri från din perfektionism. Men inget är nytt under solen. Det hela går ut på att tagga ner, både hemma och på jobbet. Elizabeth Gummesson ger ofta rådet att köpa sig fri från kraven på sig själv, som att lämna in cykeln för reparation, äta hämtmat någon gång i veckan och så vidare. Min fråga är då vad man ska göra om man är en mindre bemedlad perfektionist som inte har de ekonomiska möjligheterna att köpa tjänster i tid och otid?

titel GOOD ENOUGH. BLI FRI FRÅN DIN PERFEKTIONISM författare ELIZABETH GUMMESSON förlag FORUM (2009)

3 kommentarer:

Elizabeth Gummesson sa...

Hej Barbabok!
Jo, jag vet vad man gör då, man ber en vän som är bra på cyklar att fixa det, och så lagar man en middag till vännen i gentjänst, syr i knappar som lossnat i kläder eller vad man nu själv är bra på - det ger man tillbaka. Man bjuder sig själv på middag hos nån granne ena kvällen och bjuder tillbaka den andra, så har man sluppit laga mat en kväll i alla fall. Ska nån storhandla kanske man kan få slänga med sin inköpslista och en slant, nästa gång tar du deras lista.
Man hårdprioriterar och gör enbart det som är nödvändigt, det som man skulle tvingas göra om man var sjuk och varvar det med vila, eller saker man väljer själv att göra. Är det otroligt svårt, så kan man försöka välja en sak i veckan som är eget val, typ ta ett varmt bad, få sitta i favoritfåtöljen och läsa en timme utan att bli störd, se ett helt tv-program som man sett fram emot.
Det finns ungefär en miljard olika förslag till, bara du vet själv vad som skulle göra skillnad för dig. Det viktiga är att inte stå still, utveckling är faktiskt lika viktigt för vårt välmående som mat och motion.

Den enda tjänst jag själv köper är att lämna in vissa kläder på kemtvätt. Jag gör allt annat själv, men hemma hos mig har barnen lärt sig att vi sköter saker tillsammans. Vi hjälps åt. Ingen bor på hotell, alla bidrar. Bara det, att vara fyra istället för en enda vuxen som ska serva tre till, gör en värld av skillnad. Jag har ingen bil så jag ber om skjuts när jag ska till IKEA, sen lagar jag middag åt den som skjutsade.
Hursomhelst.
Eftersom du slängde ut frågan var det lite kul att svara.
Trevlig sommar nu.
Elizabeth Gummesson

Barbabok sa...

Tack Elizabeth för din kommentar! Dina tips på att byta tjänster med andra var bra, ganska mycket i linje med hur (ekonomiska) nerväxlare tänker. Och det du skriver om att alla i familjen ska hjälpas åt tror jag är väldigt viktigt. Jag gillar förresten också dina tankar om vad man som perfektionist och förälder för vidare till sina barn.

Jag missade tyvärr ditt Sommarprogram i p1, ska ladda ner det och lyssna. Trevlig sommar till dig med!

HållbarHäst sa...

Hoppsan, låter som en bok för mig. Inte för att min perfektionism direkt speglar sig i mitt (less than spotless) hem, men ändå...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...