söndag 14 juni 2009

Lördag

Lördag av Ian McEwan är en julklappsbok som har legat på vänt ett tag, men nu är den utläst! En riktigt bra roman som utspelar sig under ett dygn, en lördag, i London.

Huvudperson är hjärnkirurgen Henry Perowne, men läsaren lär också känna hans familj, d v s hustru, son, dotter, mor och svärfar. Det visar sig bli en händelserik lördag i Henry Perownes liv; tidigt på morgonen ser han ett brinnande flygplan flyga över London och på väg till squashmatchen krockar han med en hotfull man. Dessutom hinner han besöka sin dementa mor, handla middagsmat, laga middag, gräla med dottern, lyssa på sonens bands repetition och möta mannen han krockade med ytterligare en gång. Sent på kvällen kallas han till sjukhuset för att genomföra en akut operation. Dagens alla händelser och intryck leder till associationer, och på så sätt får man ta del av Perownes livs historia.

Det tog en stund innan jag kunde varva ner mitt lästempo, vilket är nödvändigt om man vill läsa Ian McEwan. Vissa partier bli lite långsamma, t ex operationsbeskrivningarna. De är otroligt välskrivna, och researchen är beundransvärd, men långsamma. Lördag påminner i stil och tempo om På Chesil Beach av samma författare, vilken ockå utspelar sig under en kort tidsrymd. Jag kommer att läsa mer av Ian McEwan, kanske blir det Försoning nästa gång.

titel LÖRDAG författare IAN MCEWAN originaltitel SATURDAY översättning MARIA EKMAN förlag ORDFRONT (2006)

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...