tisdag 2 juni 2009

Att tro på Mister Pip

I helgen läste jag ut hyllvärmare nr 4, Att tro på Mister Pip av Lloyd Jones. Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, men i alla fall inte den brutalitet som boken innehåller.

Det är 1990-tal. På en ö tropikerna, ganska nära Australien, bor 14-åriga Matilda med sin mamma. Den siste vite mannen på ön blir barnens lärare. Han läser Dickens Lysande utsikter för sina elever, och Matilda blir helt uppslukad av boken och av huvudpersonen Mister Pip. För flera av barnen blir Pip som en verklig person, vilket får konsekvenser som ingen kunnat föruse. Och det är här brutaliteten kommer in. Matilda kommer så småningom bort från ön, och får chansen att skapa sig ett nytt liv. När vi lämnar Matilda är Pip och Dickens fortfarande viktiga personer i hennes liv.

Det här var en jättebra roman, lite tung emellanåt, men det beror på allvarliga skeenden inte på att den är tråkigt skriven. Mer vill jag nog inte säga, utan jag rekommenderar er att läsa den. Finns nu i pocket.

titel ATT TRO PÅ MISTER PIP författare LLOYD JONES originaltitel ABOUT MISTER PIP översättning OLOV HYLLIENMARK förlag WAHLSTRÖM & WIDSTRAND (2008)

2 kommentarer:

Magix sa...

Hyllvärmare, vilket kul ord :D Och faktiskt har även jag den där boken som hyllvärmare, men nu får jag lust att ta tag i saken!

Barbabok sa...

Det tycker jag att du ska göra. Den var riktigt bra :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...